JABATAN HOSPITALITI

KURSUS YANG DITAWARKAN

SENI KULINARI

BAKERI DAN KONFEKSIONARI

FESYEN DAN PEMBUATAN PAKAIAN

PERKHIDMATAN ASUHAN KANAK-KANAK

KOSMETOLOGI


Tempoh Pengajian 
8 Semester
Pentauliahan
Semester 1 - 2 : Sijil Vokasional Tahap 1 (Pra-Diploma)
Semester 3 - 4 : Sijil Vokasional Tahap 2 (Pra-Diploma)
Semester 5 - 6 : Sijil Vokasional Tahap 3 (Diploma )
Semester 7 - 8 : Sijil Vokasional Tahap 4 & Diploma Vokasional Malaysia (DVM)


Modul Umum
AMT Bahasa Melayu I - VI
AMT Pendidikan Islam I - IV
AMT Pendidikan Moral I - IV
AMT English I - II
AMT Sejarah
AMT Mathematics
AMT Mathematics for Technology
AMT Sciences
AMT Science For Social
SUK Sukan I - V
PJK PJ & PK
KKU Kokurikulum I - V
PLKN Kokurikulum (PLKN)


[KEMBALI KE MENU JABATAN HOSPITALITI]



SENI KULINARI

Pengenalan

Kursus ini mendedahkan pelajar kepada operasi dan penyelenggaraan dapur, penyediaan makanan dan restoran, penyediaan pencuci mulut, masakan timur dan barat, kuih tempatan, roti, pastri dan manisan, seni makanan, penyediaan makanan halal dan pengurusan makanan.

Di semester 8, pelajar perlu menjalani latihan di tempat kerja (On Job Training) selama 3 bulan bagi meningkatkan kemahiran yang telah diperolehi semasa di kolej ke tempat kerja yang sebenar.

Prospek Kerjaya 
Pelajar yang tamat dengan jayanya mempunyai peluang yang cerah untuk bekerja sebagai Chef dan Pembantu Tukang Masak di Sektor Perhotelan, Usahawan Perniagaan Restoran, Usahawan Pengeluar Makananan Sejuk Beku, Usahawan dalam Bidang Penyajian dan Katering, Bekerja di Bahagian Katering, Penerbangan dan Perkapalan Katering. Pelajar juga boleh bergelar usahawan sebagai Pengusaha Kedai Makanan dan Katerer.  Kepada yang ingin menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, mereka boleh meneruskan langkah mereka di UteM, UTHM, UNIMAP, UMP dan lain-lain IPT Kemahiran yang berkaitan. 

Modul Vokasional 
FUNDAMENTAL OF CULINARY ARTS
BASIC WESTERN COOKERY DESSERT
KITCHEN OPERATION
BASIC EASTERN COOKERY
FOOD SERVICE OPERATION
ADVANCED COOKERY
PASTISSERIE
FESTIVE FOOD
FOOD AND BEVERAGE CONTROL
LOCAL KIUH
FOOD ARTS
CATERING SUPERVISORY PROJECT
HALAL PRACTICE
BANQUET
OUTSIDE CATERING
BAKERY AND CONFECTIONERY
KITCHEN SANITATION AND OCCUPATIONAL HAZARD
KITCHEN MAINTENENCE
RESTAURANT OPERATION
ADMINISTER KITCHEN
PROCUREMENT
HUMAN RESOURCE MANAGMENT
BUDGET AND MARKETING PLAN
LABOUR COST
DEPARTMENTAL REPORTS


[KEMBALI KE MENU JABATAN HOSPITALITI]



BAKERI DAN KONFEKSIONARI

Pengenalan

Kursus ini menawarkan bidang pelajaran berkaitan penghasilan dan penyediaan roti, kek, manisan, biskut, cokelat, pastri, pencuci mulut, donut, pau dan pizza, membuat dan menghasilkan resepi baru dan istimewa serta pengurusan kos dan perniagaan dalam bidang ini.

Di semester 8, pelajar perlu menjalani latihan di tempat kerja (On Job Training) selama 3 bulan bagi meningkatkan kemahiran yang telah diperolehi semasa di kolej ke tempat kerja yang sebenar. 

Prospek Kerjaya 
Pelajar yang tamat dengan jayanya mempunyai peluang yang cerah untuk bekerja Chef dan Pembantu Tukang Masak di Sektor Perhotelan, Usahawan Perniagaan Restoran, Usahawan Pengeluar Makananan Sejuk Beku, Usahawan dalam Bidang Penyajian dan Katering, Bekerja di Bahagian Katering, Penerbangan dan Perkapalan Katering. Pelajar juga boleh bergelar usahawan sebagai Pengusaha Kilang Roti dan Pengusaha kedai Roti dan Kek. 

Kepada yang ingin menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, mereka boleh meneruskan langkah mereka di UteM,UTHM, UNIMAP, UMP dan lain-lain IPT Kemahiran yang berkaitan. 

Modul Vokasional
INTRODUCTION TO BAKERY DAN CONFECTIONERY
SANITATION DAN SAFETY
LOCAL DELICACIES
PASTRY MAKING
COOKIES
SIMPLE DESSERTS
BREAD MAKING
CAKE MAKING
DECORATIVE BREADS
CAKE DECORATION 1 / CLASSICAL CAJES
HOT DAN COLD DESSERTS
INDIVIDUAL PASTRIES
FROZEN DESSERTS
CAKE DECORATION 2 / GATEAUX AND TORTEN
BUNS AND ROLLS
WORK PLANNING AND SIMPLE COSTING
CHOCHOLATE
SPECIALTY CAKES
PIZZA AND DOUGHNUTS AND PA
QUALITY ASSURANCE
CONFECTIONERY
SPECIAL OCCATION CAKES SUPERVISORY SKILLS
PROJECT 1 plated desserts
PURCHASING AND FOOD
COST CONTROL
SPECIALTY BREAD
SCIENCE OF BAKING
VIENNOISERIE
DEVELOP NEW RECIPE
KITCHEN MAINTENANCE AND FOOD SAFETY
ENTREPRENEURSHIP
FINAL PROJECT


[KEMBALI KE MENU JABATAN HOSPITALITI]



FESYEN DAN PEMBUATAN PAKAIAN

Pengenalan

Kursus ini menyediakan pelajar tentang jenis, klasifikasi dan alatan jahitan serta fabrik dan tekstil, memberi pendedahan tentang aliran bagi pakaian yang berkualiti serta bersesuaian dengan tema dan kegunaan pasaran tempatan dan antarabangsa mengikut fesyen terkini.

Peluang Kerjaya
Jurujahit, pereka fesyen, perunding imej, penolong pereka fesyen, pembantu butik pakaian/fesyen dan pengusaha butik. Laluan pendidikan untuk pelajar kursus ini ialah universiti awam dan swasta serta politeknik.

Modul Vokasional
INTRODUCTION TO SEWING AND BODIES BLOCK
CASUAL WEAR
TRADITIONAL OUTFIT
CHLIDREN'S WEAR
GARMENT ADJUSTMENT
MACHINE EMBROIDERY
CONTEMPORARY OUTFIT
OFFICE WEAR
MATERNITY WEAR
SPORT WEAR
FASHION STYLING
FABRIC STUDIES
DRAPING
CORPORATE WEAR
EVENING OUTFIT
SUPERVISORY FUNCTION
TEXTILE STUDY
FASHION DESIGN AND RENDERING
WEDDING OUTFIT
PRODUCTION ORGANIZATION
FUNDAMENTAL OF FASHION DESIGN
TECHNICAL DRAWING FLAT TEMPLATE
FASHION DISPLAY AND PROMOTION
FASHION ENTREPRENEURSHIP
FINAL FASHION DESIGN PROJECT
PATTERN PRODUCTION AND TECHNOLOGY
FASHION ILLUSTRATION AND COMPUTER AIDED DESIGN (CAD)
SOCIAL SERVICES AWARENESS


[KEMBALI KE MENU JABATAN HOSPITALITI]


PERKHIDMATAN ASUHAN KANAK-KANAK

Pengenalan

Kursus ini memberi pendedahan pelajar dalam service penyediaan pusat penjagaan kanak-kanak dari peringkat bayi sehinggalah peringkat sekolah rendah. Pengurusan pembelajaran, perkembangan tumbesaran, penyediaan pemakanan, keselamatan tempat tinggal serta pengurusan aset kewangan dan operasi.

Peluang Kerjaya
Tempat penjagaan dan asuhan kanak-kanak atau mengusahakan taska. Laluan pendidikan untuk pelajar kursus ini ialah universiti awam dan swasta serta politeknik.

Modul Vokasional
INTRODUCTION TO EARLY CHILD CARE SERVICES
WORK ETHICS AT EARLY CHILD CARE SERVICE CENTRE
DEVELOPMENT OF INFANTS
DEVELOPMENT OF TODDLERS
DEVELOPMENT OF TASKA CHILDREN
BABY MILK FEEDING
TASKA CHLIDREN LEARNING ENVIRONMENT
DAILY ROUTINE IN TASKA
SAFETY IN TASKA
PLANNING ACTIVITIES FOR TASKA
MENU PLANNING
TABLE MANNER AND FOOD
SERVING FOR YOUNG CHILDREN
PREPARE FOOD FOR INFANTS
PREPARE FOOD FOR TASKA CHILDREN
SELECTING EQUIPMENT
PREPARING EQUIPMENT
RECORD MANAGEMENT
CHILD FIRST AID
CHILD HEALTHCARE
CHILD PROTECTION
DEVELOPMENT OF TADIKA CHILDREN
SPECIAL NEEDS AND CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS MANAGEMENT
PARENTAL INVOLVEMENT PROJECT
ORGANISE LEARING ACTIVITIES
ADMINISTER CHILD HEALTH AND NUTRITIONAL CARE
ADMINISTER PROFESSIONAL AND MANAGE SAFETY AND SECURITY
MANAGE HUMAN RESOURCE
MANAGE CENTRE OPERATIONS AND BUSINESS STRATEGIES
MANAGE CENTER OPERATION AND FINANCE
MANAGE ASSETS RESOURCES AND CARRY OUT SUPERVISORY FUNCTIONS
MANAGE PUBLIC RELATIONS AND ADMINISTRATIONS FUNCTIONS

[KEMBALI KE MENU JABATAN HOSPITALITI]



KOSMETOLOGI

Pengenalan

Kursus ini mendedahkan pelajar kepada penjagaan dan rawatan wajah dan anggota badan, pengayaan rambut, seni make-up, refleksiologi serta amalan kesihatan dan kebersihan, pengurusan dan pengoperasian salun.

Peluang Kerjaya
Jurusolek, jurudandan, penggaya rambut dan perunding imej. Graduan juga boleh menjadi pengusaha pusat kecantikan dan rawatan, pengusaha spa, pengusaha salun / pusat dandanan rambut. Laluan pendidikan untuk pelajar kursus ini ialah universiti awam dan swasta serta politeknik.

Modul Vokasional
INTRODUCION TO COSMETOLOGY
FACIAL TREATMENT
MAKE UP
MANICURE AND PREICURE-HAIR
HAIR PERMING
HAIR CUTTING
FACIAL TREATMENT
SUPERFLOUS HAIR LIGHTENING/DEPILATORY SERVICE
ENHANCE EYEBROW AND EYELASHES
HAIR AND SCALP CARE
HAIR STYLING
HAIR STYLING WITH CHEMICAL
REFLEXOLOGY
SLIMMING TREATMENT
DECOLLETE TREATMENT
SUPERVISORY FUNCTIONS
COSMETOLOGY PROJECT
CREATIVE HAIR COLORING
CREATIVE HAIR STYLING AND HAIR PERMING LIFESTYLE PROGRAM ACTIVITIES
ADVANCED SAFETY AND HYGIENE PRACTICE
ENVIRONMENT MANAGEMENT PROGRAMS
SALON STANDARD PROCEDURES (SOP)
MANAGE SALON OPERATION
FUNCTIONS AND DOCUMENTATION
MARKETING ACTIVITIES
SALES ACTIVITIES
EXPENDITURE BUDGETS


[KEMBALI KE MENU JABATAN HOSPITALITI]